Senioren karate

gezond bewegen voor ouderen

Zelfredzaam blijven door fysieke inspanning op je eigen niveau. Met sport beginnen of een andere sport gaan beoefenen op oudere leeftijd is geen makkelijke stap, maar wel belangrijk en nodig om onder andere je motorische vaardigheden op peil te houden en je lichaam fit te houden. Om dan ook nog met een vechtkunst te beginnen, dat is voor vele een stap te ver. Maar een vechtkunst is met name een body en mind bewegingskunst, een sportvorm, waar de oudere sporter veel baat bij kan hebben. Karatevereniging Kanshu-do wil dit binnenkort ook in Mill mogelijk maken. Een niet competitie gebonden bewegingsvorm voor de 45-plusser met veel motorische vaardigheden, die nieuw zullen zijn en van een grote toegevoegde waarde zullen blijken.

Er is 25 jaar lang onderzoek gedaan naar de reden waarom mensen op het Japanse eiland Okinawa zoveel ouder worden dan gemiddeld elders in de wereld. Bovendien blijven ze veel langer fit, vrolijk en gezond. Een verklaring hiervoor is de levenswijze van deze mensen. Een van de pijlers waarop deze levenswijze gebaseerd is, is een eeuwenoud bewegingsprincipe. Voor een deel zijn deze  bewegingsprincipes terug te vinden in het karate. Karate, wat ontstaan is op Okinawa, is rond de 19e eeuw over de wereld verspreid.

Karate wordt al sinds eind jaren 70 in Cuijk beoefend. Sensei Theo Bergmans beoefent inmiddels al meer dan 40 jaar deze kunst en heeft ervaren dat het een goede bewegingskunst is voor de ouder wordende mens. Zeker in een wereld die steeds minder actief wordt, we bewegen steeds minder. Uit onderzoek blijkt dat deze zit maatschappij niet bevorderlijk is voor ons als daarbij nog eens de jaren gaan tellen, ouder worden gaat met gebreken. Daarom is het duidelijk dat we moeten blijven investeren in ons lichaam én onze geest. Het is algemeen bekend dat de bewegelijkheid en spierkracht afneemt na je dertigste als je hier niet in investeert. Veel van onze ouderdomsklachten zijn te herleiden uit dit minder actief worden. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat buiten gezond en matig eten ook een gezonde bewegingsvorm erg belangrijk is en dit liefst iedere dag.

Karatevereniging Kanshu-Do in Cuijk traint traditioneel Shotokan karate. Binnen deze stijl vormen bovengenoemde principes een belangrijk onderdeel van de training. Centraal staan steeds coördinatie en motorische vaardigheden, waarbij het meer benaderd wordt als bewegingskunst dan als een vechtkunst. Karate is een fysieke weg voor mentale ontwikkeling, mentale weerbaarheid. Deze aspecten zullen zeker onderdeel blijven uitmaken, maar belangrijker bij de seniorentraining vanaf 45 jaar, zal de totale bewegelijkheid zijn. Dit in een groep van gelijkgestemden, waarbij ieder op zijn eigen manier zich zal kunnen ontwikkelen in tempo en kwaliteit. Een filosofie, ontwikkeld in het oude Japan, maar een gegeven wat nog steeds van toepassing is in onze moderne tijd. Een tijd waarin we ook steeds meer beseffen dat gezond oud worden belangrijk is. Je moet nu investeren om later zelf mobiel te kunnen blijven, een idee wat ook door de Okinawaanse bevolking gedragen wordt. 

Tijdens de senioren trainingen biedt Kanshu-do een breed beeld van verschillende oosterse bewegingsprincipes met als belangrijkste leidraad Shotokan  karate-do in relatie tot gezond en bewust bewegen en leven.

Daarna kunnen belangstellenden verder gaan op de ingeslagen weg, de Do, om zich verder te ontwikkelen en het tot hun gezonde levensvisie maken.

Kanshu-Do is een karatevereniging, die als doel heeft om het karate op non-profit basis te verspreiden. De vereniging staat onder leiding van rijkserkend karateleraar Theo Bergmans. De club beoefent het karate op een breed vlak en is daarom niet alleen gericht op de sport wedstrijd karate, maar juist op lichaamsbeheersing, zelfverdediging, lichaamsbeweging en karate-do, waarbinnen discipline, controle en respect belangrijke kernwoorden zijn, nu speciaal toegespitst op senioren  vanaf 45 jaar, met als doel zelfredzaam te blijven, investeren in je lichaam.

Voor meer informatie zie www.kanshudo.nl of neem contact op met Theo Bergmans: 0485-454870